PHOOEY Architects Pty Ltd
ACN 142 662 888
Suite 315, 343 Little Collins Street
Melbourne VIC 3000 Australia
T +61 3 8616 0561
E architects@phooey.com.au

Projects: Houses

PHOOEY Architects Brighton House PHOOEY Architects Brighton House PHOOEY Architects Brighton House PHOOEY Architects Brighton House PHOOEY Architects Brighton House PHOOEY Architects Brighton House PHOOEY Architects Brighton House PHOOEY Architects Brighton House

Brighton House

Brighton house is a new double storey, split level dwelling. It nestles unobtrusively amongst its predominantly neo-georgian suburban neighbours.

It is an energy & water efficient home with many sustainable features.

The Owners previously lived & traveled extensively throughout the Middle East. They were keen to incorporate arched windows & various other decorative elements which would inspire nostalgia & complement their collection of smaller Middle Eastern artefacts.

Materials were selected on the basis of durability with a preference for a gentle palette. Limestone is complemented by a duo of sand-coloured colorbonds outlined with black trims. Glass & wire balustrades maximise light infusion & transparency. Recycled jarrah floors are friends with the timber courtyard balconies & decks, timber veneer kitchen, timber blinds, skirtings & architraves.

The design features three significant external garden areas (entry, courtyard & rear).

A single storey garage & workshop overlook an Australian bush garden at street level.

The natural site levels fall away from the street, enabling the house to gently cascade past a central courtyard, which enables penetration of light & a sense of community for the occupants.

The rear living area opens to a shaded North facing alfresco patio & swimming pool.

Two sets of stairs (at front & rear) enable a diversity of circulation options & more challenging games of hide and seek for the younger occupants & visitors.

Many salvaged materials & offcuts were upcycled to contribute to the final design outcome. The Owners continued to foster this approach following occupation, using leftover offcuts to DIY a raised vegie garden, bin enclosure, entry mat & framed entry mirror.