PHOOEY Architects Pty Ltd
ACN 142 662 888
Suite 315, 343 Little Collins Street
Melbourne VIC 3000 Australia
T +61 3 8616 0561
E architects@phooey.com.au

Houses

PHOOEY Architects Ashburton House PHOOEY Architects Ashburton House PHOOEY Architects Ashburton House

Ashburton House

The form of the new house is an extruded L shape, two storeys tall. The inside of the L is lined with windows that face a linear park & its canopy of trees to the south-east of the site. “The new house was designed around one long view,” says Peter, & it is as simple as that. All the rooms take advantage of it … The house is planned around views from the inside, yet the aesthetic focus is mainly on the exterior. The metal-clad upper storey, with its jutting, angled planes, is not mere sculptural play, however. Peter describes it as a “sawtooth facade.” Like a roof on its side, it is a self-shading wall – the angled planes block summer sun from striking & heating the surface … Inside the house, there is a joyous feeling of being in the tree canopy, with the park stretching into the distance … Multiple access points allow the clients’ children to run around & through the house. There is a real empathy with how children will perceive & enjoy the space in the way Peter speaks about the internal planning.

Excerpt from

Horrocks, T 2011, ‘Ashburton House’, Houses, Issue 78, pp 116-122